Висок холестерол

Високият холестерол обикновено няма никакви симптоми, но е основен рисков фактор за инсулт.

Какво представлява той?

Холестеролът е жизненоважно вещество в нашия организъм, но прекалено високото му съдържание в кръвта може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт. Има два основни вида холестерол. „Лошият“ холестерол може да доведе до натрупване на мастни вещества в кръвоносните съдове, а „добрият“ холестерол помага за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Защо това е риск?

Излишъкът от холестерол в кръвта ти може да доведе до запушване на кръвоносните съдове с мастни плаки (атеросклероза). Това може да доведе до образуване на съсиреци и да причини инсулт.

Как да разбера какви са нивата на моя холестерол?

Чрез кръвен тест, насрочен от личния ти лекар.

Какво мога да направя?

Резултатът на изследването на нивата на холестерола може да се използва за изчисляване на риска от инсулт. Ако рискът е висок, можеш да опиташ да промениш начина си на живот, например да отслабнеш, да бъдеш по-активен/на и да се храниш здравословно.

При висок холестерол често се предписват лекарства, наречени статини, за които е доказано, че намаляват вероятността за инсулт.

Някои хора се раждат с висок холестерол. Това е наследствено заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия. То може да доведе до смърт на 20 – 30-годишна възраст, затова е жизненоважно да се изследваш, ако знаеш за ранни смъртни случаи от сърдечни заболявания или инсулт в семейството ти. Заболяването може да се лекува с лекарства за понижаване на холестерола.