Инсулт и афазия

След инсулт, човек много често се сблъсква с различни предизвикателства. Най-бързо се осъзнава затруднение в движението на ръка или крак. Причината за това е, че при инсулта са били засегнати области в човешкия мозък, които отговарят за контрола над движението. Това означава, че мускулите на двигателния апарат не са засегнати, но мозъкът ни няма контрол върху тях.

Често след инсулт се наблюдава нарушаване на говора и или способността да се разбира реч или текст. Това са случаи на афазѝя след инсулт. За тяхното проявление, индикации има още в периода на лечение на острата фаза на инсулта или по време на престоя на пациента в болницата. Затова терапията може да започне веднага.

Понякога терапията отнема повече време, а състоянието на пациента може да се влоши след постигнати добри резултати. 

Какви са очакванията към преживелия инсулт?

Често след инсулт мотивацията на пострадалия е много ниска. Това е разбираемо, предвид всички видове дискомфорт, които изпитва, както и трудното постигане на малки резултати във възстановителния процес. Въпреки това е необходимо да се постигне баланс, емоционално равновесие, което да позволи на всички специалисти да работят максимално ефективно. Това е сигурен път към по-бързото и по-пълноценно възстановяване.

Кога е добре да започнем с терапията?

Доскоро беше разпространено схващането, че затруднения с говора, които не са преодолени до шестия месец след инсулта, остават постоянни и се считат за необратими. Днес, специалистите одобряват започване на терапия възможно най-рано след получаването на инсулт, като определят периода до шестия месец след инсулта, като най-благоприятен за бързо възстановяване. След този интензивен период започва неограничен във времето период на бавно възстановяване. В този период е необходимо да се провежда по-малко интензивна терапия, но с постоянен, надграждащ характер.

 

 

Научете повече за процеса на лечение тук: Речева терапия