България се включва в проект за използване на цифровизация и изкуствен интелект за революция в здравеопазването

В Седмицата на информираността за мозъка от Асоциацията за инсулт и афазия съобщават: две партньорски организации се включват в иновативен проект с изкуствен интелект, подпомагащ борбата с инсулта.

RES-Q+ е нов проект, финансиран от програма „Хоризонт Европа“ на Европейската комисия, който ще използва изкуствен интелект в борбата срещу инсулта в Европа.

Проектът ще подобри качеството на грижите за пациентите с инсулт, ще спаси живота на пациентите, ще намали разходите за здравеопазване и ще увеличи икономическите и социалните ползи за преживелите инсулти.

Ето каква е самата концепция:

·  създаване на напълно автоматизиран инструмент за получаване и обработка на данни

·  оценка на данните и предоставяне на обратна информация на доставчиците на грижи чрез виртуални асистенти, базирани на изкуствен интелект, които могат да бъдат насочени към проблемни области

·  създаване на виртуални асистенти за пациенти с инсулт, които ще следят състоянието им.

 

 RES-Q (Registry of Stroke Care Quality)

Проектът RES-Q+ ще се основава на регистъра за качество на грижите за инсулт (RES-Q Global), създаден първоначално по инициатива на Европейската организация за инсулт по програмата ESO EAST(Подобряване и ускоряване на лечението на инсулти). 

 Регистърът се поддържа от Европейската организация за инсулт, общоевропейска неправителствена организация, състояща се от специалисти по инсулт- изследователи и лекари, национални и регионални сдружения от експерти в областта на инсултите и непрофесионални организации. Освен това RES-Q също така си партнира със Световната организация за инсулт (WSO), Американската сърдечна асоциация/Американската асоциация за инсулт (AHA/ASA), инициативата Angels Initiative и други заинтересовани страни.RES-Q понастоящем се използва в 92 страни от > 2100 местоположения и съдържа данни за над 580 000 пациенти, което го прави един от най-големите регистри за качество на здравни услуги в света. 

Данните се използват от болниците за подобряване на грижите за инсулт, които те предоставят. Той се използва също така и от министерствата на здравеопазването, за да се подпомогне вземането на решения за нови инвестиции в здравеопазването. 

Как изкуственият интелект ще помогне на лекарите и оцелелите от инсулт?

„Проектът RES-Q+ ще осигури няколко нови продукта, които ще улеснят работата на лекарите, ще подобрят грижите за остър инсулт и ще подобрят живота на пациентите след инсулт. Сега лекарите или медицинските сестри въвеждат данни за грижите, предоставени в системата ръчно, и това струва време. Проектът ще предложи решение, при което данните ще се извличат автоматично от болничните системи в регистъра без никаква ръчна работа. След това виртуалният асистент ще анализира данните и ще каже на лекаря, медицинската сестра или дори на директора на болницата, в какви параметри трябва да се подобри грижата.", казва мениджъра на проекта Робърт Микулик.

Арлийн Уилки, генерален директор на Stroke Alliance for Europe, добавя: "Пряко наблюдение на оцелелите от инсулт чрез виртуален асистент ще следи състоянието им след изписване от болницата, което ще позволи прегледите, последващото лечение и насочването да бъдат по-ефективни и съобразени с техните нужди. Много се надяваме, че тази технология ще помогне за подобряване на качеството на живот на милиони хора, живеещи с инсулт в Европа в близкото бъдеще. 

В допълнение: 

·  Очаква се RES-Q+ да окаже пряко въздействие върху здравеопазването на хората с инсулт в около половината от европейските страни

·  RES-Q+ ще обхване повече от 1200 активни болници в Европа до 2025 г., като осигурява ежегоден мониторинг на качеството на  здравни грижи за повече от 142 000 души, преживели инсулт. До 2030 г. се очаква това да се увеличи до 220 000 оцелели от инсулт в 1900 болници.

·  Ще бъдат разработени модели, които прогнозират статуса на всеки пациент, преживял инсулт и ще могат да предскажат аномалии. Диагностичните модели ще бъдат достъпни за медицинска употреба по целия свят, от всеки потребител на системата RES-Q+ (100 държави до 2028 г.)

·  Ще бъде създадена правна среда, позволяваща на платформата да споделя данни за здравето на преживелите инсулт, които могат да се използват не само за научни цели, но и за лекарите в клиничната практика и за самите пациенти. 

·  Проектът ще допринесе и за обединяването на информацията за хоспитализацията и за създаването на стандартизиран формат на протокола за изписване в целия ЕС на пациенти с инсулт

·  RES-Q+ ще бъде отворена платформа и ще има потенциал да се използва за други заболявания в бъдеще. Основно в области, които са тясно свързани с инсулт, като рехабилитация, но може да се използва и при съдова хирургия, неврохирургия и други области. 

 

Краен резултат 

RES-Q+ (цялостно решение за подобряване на здравеопазването чрез глобален регистър на качеството на грижите за инсулт) ще бъде предоставено от консорциум от 21 партньори*, който включва най-добрите европейски институции в съответните области, участващи в проекта. Проектът ще бъде координиран и ръководен от Института по здравна информация и статистика на Чешката република (IHIS). Ръководителят на проекта е изследовател и невролог Роберт Микулик от Чешката република, а съпредседател е Хендрик Кноче, експерт по взаимодействие човек-компютър от Университета в Олборг, Дания. 

Консорциумът разполага с безвъзмездни средства в размер на 8 милиона евро от програмата на Европейската комисия за подкрепа на научните изследвания и иновациите HORIZON EUROPE. RES-Q+ е класирана на второ място от 47 европейски проекта в експертната оценка и е описана като безпрецедентна.

Финансирането е в продължение на четири години до октомври 2026 г.

Безвъзмездните средства се предоставят от ЕС по Програмата за подкрепа на научните изследвания и иновациите на Европейската комисия HORIZON EUROPE, проект номер 101057603.

https://www.resqplus.eu/

*RES-Q+ партньори:

·       Институт по здравна информация и статистика на Чешката република

·       Университет Олборг, Чехия

·       Карлов университет, Чехия

·       Технически университет Дъблин, Ирландия

·       Алана, Ирландия

·       Онтотекст, България

·       Университет в Мурсия, Испания

·       Timelex, Белгия

·       CHINO.IO, Италия

·       Масарик университет, Чехия

·       Институт за научни изследвания „Вал д„Хеброн“, Испания

·       Ангелска инициатива, Германия

·       Световна организация за инсулт, Швейцария

·       Инсулт Алианс за Европа, Белгия

·       Национален и Каподистрийски университет в Атина, Гърция

·       Институт по психиатрия и неврология, Полша

·       Университетска болница Букурещ, Румъния

·       Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия, България

·       RES-Q Global Institute, Чехия

·       Университет в Глазгоу, Обединено кралство

·       Международен център за клинични изследвания към Университетската болница „Св.Ане“, Бърно, Чехия