Интерактивна лекция в офиса на Конфиндустрия България за превенция на инсулта

На 19 юли 2023 в офиса на Конфиндустрия България се състоя една интересна презентация, организирана от Асоциация за Инсулт и Афазия - част от серията интерактивни лекции "И аз" - посветени на превенцията на инсулта .

Директорът Мила Ненова откри срещата, като подчерта как тази инициатива има за цел да популяризира инициативата за провеждане на такива презентации във фирмите членове на Конфиндустрия България,  за да се повиши информираността и да се запознае персоналът с това заболяване, рисковите фактори и начина за превенция на инсулти. Дорина Добрева, основател и председател на Асоциация за Инсулт и Афазия в България, разясни на присъстващите мисията, дейността и ролята на това сдружение в страната в услуга на хората, страдащи от инсулт.

Д-р Георги Георгиев взе думата и илюстрира пред присъстващите, чрез интерактивна презентация темата за инсулта, рисковете, как се реагира в случай на човек с инсулт в компанията, превенция на инсулта и начините за рехабилитация и възстановяване от това тежко заболяване. На финала бе проведена кратка експресивна арт-терапия в съчетание с разказа за успехите на Донка Димитрова, преживяла инсулт и намерила своя нов живот и себеизява чрез изкуството и благодарение именно на арт-терапията.

Лекцията, която имаше и включване онлайн на някои представители на компании-членки на Конфиндустрия България, събуди доста интерес и от доста компании вече има заявки за връзка с Асоциацията за инсулти афазия с цел да се реализира тази презентация по места пред служителите на различните фирми в страната.

Това, освен че демонстрира корпоративно-социална отговорност на италианските компании в България, доказва отново измеримите резултати от усилената дейност на Асоциацията да се намали броят на инсултите в страната, да се осведомят повече хора за рисковите фактори и превенция, както и да разпознават симптомите, да се работи с общи усилия в реинтеграцията и рехабилитацията на хората, пострадали от инсулт и техните близки.