Превенция на инсулта в 5 стъпки

ФОКУС: ДНЕС – АЗ! (СТЪПКА 1/5)

     „Слезте" от своето ежедневие. Огледайте се. Кое е истински важно за вас? Поставете себе си във фокус. За всички ваши близки и онези, които зависят от вас, здравето ви е на първо място. Днес е момента, в който и вие да му обърнете внимание. Извървете следните няколко превантивни стъпки с лекота и съзнание, че инвестирате в своето по-щастливо бъдеще!

 

ВАШИЯТ СТАТУС (СТЪПКА 2/5)

     Определете своето състояние, като установите за себе си страдате ли от сърдечно заболяване? Има ли информация за инсулт или инфаркт във вашия род? Какви са нивата на  LDL и HDL холестерол, съпътствани от липиден профил. Кои от рисковите фактори за инсулт се отнасят лично до вас?
 

ПОВЕЧЕ ДВИЖЕНИЕ (СТЪПКА 3/5)

     Не си поставяйте големи цели, но се постарайте всеки ден да се движите с малко повече от предходния. 30 минути умерено движение на ден, неутрализират вредното въздействие на заседналия начин на работа. Опитайте се да включите в ежедневието си дейности, свързани с движение – пазарувайте по-често в по-малки количества, достигайки пеша до кварталната бакалия.

 

ВАШАТА ХРАНА – ВАШЕТО ЗДРАВЕ (СТЪПКА 4/5)

     Премахнете или сведете до минимум приема на индустриални храни. Увеличете приема на плодове и зеленчуци (за предпочитане сезонни, риба (за предпочитане прясна). Намалете приема на сол. Приготвяйте храната си вкъщи. Наслаждавайте се на храната без напрежение и стрес. Споделяйте често храната си с роднини и приятели

 

ВЗЕМЕТЕ ЖИВОТА СИ В СВОИ РЪЦЕ! (СТЪПКА 5/5)

     Изоставете вредните навици. Започнете да контролирате риска, като овладеете теглото си, ритъма си на живот, кръвното си налягане. Запазете мотивация за промяна. Следвайки дългия си път по пътеката на здравословния начин на живот, независимо от изпитанията, вие неизменно ще вървите в правилната посока!