Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане допринася за половината от всички инсулти, затова то се смята за най-големия единичен рисков фактор за инсулт.

Какво представлява то?

    Сърцето ти изпомпва кръв през кръвоносните съдове. Когато кръвта оказва прекалено силен натиск върху стените на кръвоносните съдове, това е известно като високо кръвно налягане. Нарича се още и хипертония.

Защо това е риск?

    Високото кръвно налягане може да доведе до образуване на съсиреци или да причини кървене в мозъка. Също така, високото кръвно налягане може да увеличи риска от инфаркт, деменция и бъбречна недостатъчност.

Как да разбера, че имам високо кръвно налягане?

    При високото кръвно налягане обикновено няма симптоми, затова редовно проверявай неговите стойности. Можеш да правиш това в кабинета на личния си лекар или в някоя аптека. Освен това можеш да си закупиш апарат за измерване на кръвното налягане.

Какво мога да направя?

    Ако имаш диагноза с високо кръвно налягане, може да ти помогне да направиш някои здравословни промени в начина си на живот, а може да се нуждаеш и от някакви лекарства. Ако са ти предписали да приемаш таблетки, много е важно да ги приемаш редовно.