Информация за обгрижващите

Как да се грижим за близък след инсулт? Информация за семейството, приятелите и болногледачите

Когато се случи инсулт
Инсултът не прилича на повечето други здравословни състояния, защото променя живота за миг. Обикновено се случва без никакво предупреждение и често причинява огромен шок. А последствията от инсулта не се ограничават само до един човек. Те засягат семейството и приятелите му.

За инсулта
Инсулт се получава, когато кръвоснабдяването на мозъка се прекъсне, което уврежда мозъчните клетки. Инсултът може да се отрази на функционирането на организма и да промени мисленето и усещанията ти.

Какви са последствията от един инсулт?
Ако си член на семейството или приятел на някого, който е получил инсулт, може би се чудиш какво те очаква в бъдеще.

Някои хора се възстановяват напълно и след кратко време се връщат към обичайните си дейности. Много други хора обаче ще живеят с последствията от инсулта много месеци или години наред, а някои последствия остават за цял живот.

Полезен съвет   
Инсултът може да има скрити последствия. Те могат да се случат на всеки и да останат и след като пострадалият се възстанови физически. Скритите последствия могат да включват лошо настроение, проблеми с концентрацията и умора. Помощ и лечение за тях има, като първата контактна точка е личният лекар.

Последствията на инсулта зависят от това къде в мозъка е настъпил и от размера на увредената зона. Но дори малък инсулт или преходна исхемична атака (ПИА или мини инсулт) могат да окажат голямо влияние върху нечий живот.

Всеки инсулт е различен и последствията от него са уникални за всеки човек. Възстановяването също ще бъде уникално за него. Той ще се възстановява със собствено темпо и в собственото си време.

Тъй като мозъкът контролира всичко, което правим, един инсулт може да засегне всяка част на тялото, както и мислите, усещанията и емоциите. Може също така да причини проблеми с общуването и умора. Мозъкът ни прави това, което сме, а инсултът може да повлияе на поведението и да те направи различен в очите на околните.

Възстановяване след инсулт
Хората могат да се възстановят добре дори след много тежки инсулти, но много хора остават с инвалидност. Не всеки може да се върне към състоянието си отпреди инсулта, но с правилната подкрепа и лечение много хора могат да изградят отново живота си.

Възстановяването започва от болницата с помощта на лекари и терапевти. Продължава у дома, след като лечението приключи. Претърпелият инсулт ще трябва да практикува терапевтични дейности, които да му помогнат да усвои отново умения и да възстанови силите си. Той може да поддържа процеса на обучение, като бъде активен, води разговори и използва новите си умения в ежедневния живот.

Възстановяването е най-бързо в седмиците и месеците след инсулта, но може да продължи с по-бавни темпове години наред. Няма определен срок за възстановяване.

Преглед на напредъка
Преживелият инсулт трябва да си направи контролен преглед поне веднъж след изписването от болницата, за да се увери, че получава правилната помощ, ако нуждите му са се променили. Често това става шест месеца след изписването. Ако контролният преглед след шест месеца не се осъществи или пациентът се нуждае от допълнително лечение и подкрепа по всяко време, свържи се с личния му лекар.

Как мога да помагам на човек след инсулт?
    Бъди на негово разположение.
    Не е нужно да живееш с някого, за да му оказваш помощ и подкрепа. Не е задължително също и да присъстваш лично: просто като му показваш, че мислиш за него, можеш да му помогнеш да се чувства приобщен. Можеш да му пращаш редовно съобщения или да му се обаждаш по телефона, за да споделяш нови неща и да го питаш как се чувства.

    Не забравяй, че рехабилитацията и възстановяването могат да бъдат невероятно трудни и тежки. Пострадалият ще трябва да се опитва да усвои отново някои основни умения, като ходене или говорене, а това е голямо предизвикателство. Можеш да му помогнеш, като го насърчаваш и проявяваш интерес.

 

"...бъди насреща за помощ и му вдъхвай увереност, тъй като човекът, за когото се грижиш, ще е загубил напълно увереността си.“
Асистент

 

Предложи практическа подкрепа и време
Невинаги е очевидно кога някой се нуждае от подкрепа и от какъв вид помощ има нужда. Нуждите му могат да се променят с течение на времето, а някои хора молят за помощ с неохота. Освен това те може да предпочитат да се опитват да правят някои неща сами, дори да им е трудно. Упражняването в някои основни действия може да бъде полезно за възстановяването в дългосрочен план.

Полезен съвет   
Ако не си сигурен/на какво можеш да направиш, за да помогнеш на човек, претърпял инсулт, попитай го.

Можеш да му предложиш практическа помощ или на неговото семейство и болногледачи. Тя може да включва дейности като пазаруване, почистване на дома или грижи за децата.

Ако си близък роднина или основен болногледач, можеш да попиташ човека и неговите терапевти дали можеш да помагаш при рехабилитационните терапии. Например воденето на бележки за напредъка може да му помогне, като му позволи да види подобренията, които е постигнал.  

С течение на времето той може да започне да цени компанията ти в заниманията през свободното време или за редовно кафе и разговор.

 

Едно от най-трудните неща е да намеря баланса между това, да бъда в „режим болногледач“ 24/7, и да приема нуждата на партньора ми от собствено пространство и независимост.“ 
Болногледач

 

 Неформални грижи
 Много хора може да не мислят за себе си като за болногледачи, а просто като за членове на семейството или приятели, които помагат.

 Не е задължително да живееш с някого, за да бъдеш негов болногледач; това понякога се нарича неформален болногледач. Можеш да полагаш грижи по различни начини. Неформалните грижи могат да означават помощ при почистването или обличането, но също и ежедневно телефонно обаждане, пазаруване или емоционална подкрепа.

Намиране на информация и съвети
Болногледачи често ни казват, че е важно да разполагат с надеждна информация и подкрепа. В това ръководство можеш да намериш идеи как да получиш подкрепа, включително и от други организации. На нашия уебсайт има богата информация за хората, преживели инсулт и техните болногледачи, включително „Инсулт: ръководство за болногледачи“. Нашите обучени служители могат да те посъветват как да намериш необходимата ти подкрепа и по телефона.   

Полезен съвет:
Ако има вероятност да станеш основният болногледач на човек с инсулт след изписването му от болницата, помоли лекарския екип да ти обясни какво се очаква от теб. Бъди откровен/а относно това, какво можеш и какво не можеш да правиш и попитай каква помощ се предлага.

Млади болногледачи
Младите хора и децата често се включват в грижите по различни начини, например като помагат на възрастните болногледачи в домакинството или общуват с преживелия инсулт. Научи за подкрепата, предлагана от стажанти и млади болногледачи на нашия уебсайт stroke.bg.

Емоционалното въздействие на инсулта върху семейството и приятелите
Хората могат да реагират много различно, когато член на семейството им получи инсулт. Може да изпиташ скръб, тревога, вина или гняв, както и шок.

Може да изпиташ чувство на загуба от промените в човека и в отношенията ти с него. Макар че човекът си е все същият, той може да се е променил в някои аспекти, например да е по-емоционален/на или да изглежда по-малко мотивиран/а да върши нещо.

На теб може да ти се наложи да търсиш нови начини за общуване, а той може да се нуждае от подкрепа в ежедневните дейности. Възможно е да не може да правите нещата заедно, както преди. Всичко това може да се отрази на обичайното ти ежедневие и да промени ролите на членовете в семейството.