Инсултът и лятото - съветите на специалиста

Ето, че лятото ни връхлетя с пълна сила. Високите температури са предизвикателство за всеки. За преживелите инсулт и техните близки, лятото е период на повишено внимание. Затова се обърнахме за съвет към доц. Дарина Георгиева, невролог с богат опит. Ето какво сподели тя за читателите на Асоциацията за инсулт и афазия:

През летния сезон високите  температури на въздуха, водят до повишено отделянето на течности през кожата на тялото. Това, от своя страна, предразполага към дехидратация- обезводнява. В резултат на това намалява  течната съставка на кръвта, която става по- гъста; променя се реологията на кръвта. Забавя се движението на кръвта в кръвоносните съдове, което е предпоставка за образуване на тромби и запушване на съдовете.

Увеличеното отделяне на течности през летните горещини води и до артериална хипотония – понижаване на артериалното налягане. 

Високите температури водят до леко разширение (дилатация) на цялата кръвоносна система в човешкия организъм. При същия обем кръв намалява налягането върху стените на съдовете и съответно се отчита  спад в стойностите на артериалното налягане. Поради тази причина , голяма част от пациентите сами преустановяват приема на антихипертензивните си медикаменти., което е сериозна грешка. Антихипертензивнаа терапия може да бъде коригирана от кардиолог , но не трябва да се спира, защото дейността на сърдечно-съдовата система е динамична и се изменя през денонощието; променя се съобразно емоциите, физическите натоварвания и др. Болните с артериална хипертония трябва да бъдат добре информирани и при необходимост да потърсят помощ от своя кардиолог. 

Ето защо  през Летният сезон е необходим адекватен прием на течности, Препоръчва се пиенето на поне 1.5-2л вода на ден.

Особено внимание трябва да се обърне на хората в рисковата група, които имат  мозъчна  атеросклероза (пушачи -предимно мъже; възрастни хора). При човек с мозъчна атеросклероза и прием на малко течности през летните месеци, е много по-вероятно да настъпи нарушение на мозъчното кръвообращение.

Силното слънчево греене през летните дни, особено през обедните часове, е самостоятелен рисков фактор за хората с артериална хипертония. Нагряването на главата може да  доведе до разширение на мозъчните кръвоносни  съдове, съответно  преразпределяне на  кръвотока, който се увеличава в нервната система и намалява в периферните тъкани.

В тези случаи е увеличена вероятността за мозъчен или сърдечен инцидент.

Излизането на открито в разгара на лятото трябва да бъде в по-прохладните части на деня и по възможност с шапка.

Избягвайте излагането на слънце веднага след обилно хранене.

 

Ето и още някои съвети:

  • Не излизайте навън в най-горещите часове на деня: между 11 и 16 часа.
  • Приемайте повече течности – вода, сокове, студен чай и др.
  • Не прекалявайте с кафето.
  • Избягвайте леденостудените и газираните напитки, особено ако сте склонни към тахикардия.
  • Следете стойностите на кръвното налягане. Ако кръвното Ви е с непостоянни стойности консултирайте се с лекар какви мерки да вземете.
  • Придържайте се към лек хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци. Избягвайте свинското месо и колбасите.

 

Бъдете внимателни и предпазливи, но се наслаждавайте на лятото. С повишено внимание, но и с добро настроение - така се разделяме с доц. Георгиева. Благодарим ѝ за полезните съвети и ѝ пожелаваме по-малко нови случаи през летните дни!

stroke.bg