Препоръки за здравословно хранене след инсулт

В разгара на горещия сезон сме и термометърът често надвишава 30 градуса. Това ни кара да посегнем към леките храни и да следим за хидратацията на организма си. За онези от нас, които са преживели инсулт, правилното хранене е от съществено значение за процеса на възстановяване. 

Проучванията доказват, че инсултът засяга милиони хора годишно в света. За съжаление, статистиката в България е дори по-драматична. Голяма част от засегнатите много трудно се възстановяват, а в някои случаи никога не се връщат към предишният си начин на живот. Изследванията направени в края на 90-те години на миналия век потвърждават връзката между начина на хранене, навиците на човека и това дали той ще бъде засегнат от инсулт, както и в каква степен ще бъде увреден неговият организъм.

През последните 10 години в световен мащаб популярност придоби науката Нутрициология, която се занимава с това как храната и начина на живот като цяло се отразяват на здравословното ни състояние. Нутриционистът е човек, който може да ви помогне да се освободите от вредните си навици на хранене и начин на живот, преди те да са нанесли тежки вреди на здравето ви. Нутриционстът не е лекар, той не поставя диагнози и не назначава лечение, той се занимава с изготвяне на балансирано, разнообразно и богато на хранителни вещества меню, което да елиминира дефицитите на хранителни вещества, витамини и минерали в тялото ни и по този начин да предотврати появата на заболявания. Нутриционсистите работят с хора със здравословни проблеми винаги си сътрудничат с лекуващия лекар на човека, съобразяват се с неговите препоръки за лечебно хранене и по този начин подпомагат възстановяването на болния.

В тази статия сертифицираният нутриционист – диетолог Дочка Ангелова сподели за своя опит и предоставя лесни съвети и здравословни рецепти, полезни за здравето и тялото през лятото. 

Г-жо Ангелова споделете за нашите членове какви са Вашите препоръки относно здравословно хранене след инсулт?

Когато говорим за хранителен режим за хора преживели инсулт ще обърна внимание на храните, които подпомагат възстановяването като намаляват нивата на лошия холестерол, кръвното налягане и затлъстяването, които са едни от водещите причини за инсултите.

Най- важната стъпка, която трябва да предприеме човек за своето възстановяване е да се откаже от вредните навици довели го до това състояние като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, на преработени храни и неконтролирано хранене или емоционално преяждане. Навиците се променят като един вреден навик го заменим с полезен в рамките на най – малко 21 дни. Това е времето за което човек свиква с нов навик като разбира се това е усредненото време, всичко зависи от конкретният човек- едни свикват на втората седмица, други на вторият месец. Важно тук е постоянството и дисциплината.  

Плодовете и зеленчуците са храните, които са най- полезни в процеса по възстановяване след преживян инсулт, защото те са богати на хранителни вещества, витамини и минерали. Най- добре е да се консумират зеленчуци съдържащи бета- каротин и антиоксиданти- това са вещества, които понижават лошият холестерол и се борят със свободните радикали, които му помагат да се окисли и да запуши кръвоносните съдове. Храните богати на бета-каротин са морковите, сладкия картоф, тиквата, спанака, къдравото зеле, зеленото зеле. Те са много богати и на антиоксиданти. Изследване проведено през 90-те години на миналият век в университета „Харвард“ потвърждава, че яденето на само 1 и половина моркови всеки ден ще помогне за по- бързото възстановяване на засегнатите кръвоносни съдове.  

Минералът който в най- голяма степен подпомага възстановителните процеси след преживян инсулт е калият. Тай понижава кръвното налягане и по този начин защитава кръвоносните съдове от увреждания. Храните богати на калий, които е добре ежедневно да присъстват в менюто са: спанак, листа на цвекло, домати, зелен фасул, картофи, пъпеш, кайсии, тиква, авокадо. 

Тлъстите риби, като скумрия, сьомга, сардини, риба тон, са богати на омега-3 мастни киселини, които от своя страна подобряват кръвообращението. Рибеното масло както са по известни прави по-еластични кръвните клетки и по този начин те по-лесно преминават през стеснените кръвоносни съдове и доставят кислород и хранителни вещества на увредените мозъчни клетки. 

Най- добрата мазнина за здрави кръвоносни съдове е студено пресования зехтин. Препоръчително е с него да се приготвя храната. Зехтинът се готви на по ниска степен до 170- 180 градуса, заради това, че има не много висока температура на изгаряне.

Храните, които задължително трябва да се избягват след преживян инсулт пък и по принцип, ако искаме да се храним полезно са: тлъстите червени меса, преработените храни от типа на колбаси, снаксове, чипсове, индустриално приготвени сладки и солени печива, пушени меса и риби, мариновани храни, защото те са богати на наситени мастни киселини, транс мазнини, моно натриев глутамат и сол, които са предпоставка за високи нива на лошият холестерол, високо кръвно налягане и затлъстяването – водещите причини предшестващи инсулта.  Добре е да се избягват рафинираните растителни мазнини като царевично, шафраново и слънчогледово олио. 

Екипът на Асоциация за инсулт и афазия Ви насърчава,  хранете се с наслада и очаквайте скоро публикуването на полезни рецепти, радвайте се на лятото и се грижете за себе си. Благодарим на г-жа Ангелова за полезните съвети и препоръки.