Пресконференция на Асоциацията за инсулт и афазия в БТА
ПРЕДСТАВЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ВСЯКА МИНУТА Е ЦЕННА! НАУЧЕТЕ СИМПТОМИТЕ НА ИНСУЛТА“, ОРГАНИЗИРАНА ОТ АСОЦИАЦИЯ ЗА ИНСУЛТ И АФАЗИЯ ПО ПОВОД 29-ТИ ОКТОМВРИ – СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ИНСУЛТА.

 

В пресконференцията участваха:

инж. Дорина Добрева – председател на УС на Асоциацията за инсулт и афазия /АИА/, Евгения Маринчева–арттерапевт и учредител на АИА, Даниела Петрова и моя милост - Татяна Бояджиева-Еърст – учредители на Асоциация за инсулт и афазия.

АКЦЕНТИ:

Регистрираните случаи са 45 444, 2 622 (6%) не са били хоспитализирани, 8 343 (18%) са били хоспитализирани в интензивно звено, а 34 479 (76%) са били хоспитализирани в лечебно заведение.

От хоспитализираните, починали са 12% или 5 518 човека като 3 781 са починали в отделенията на болничното заведение, а 1 737 в интензивно звено.

Това са данните за възникналите инциденти през 2021 г. Същевременно обаче, разчитайки данните за смъртността по причини, в резултат на остри мозъчно-съдови заболявания са починали 23 218 лица или 16% от починалите през изминалата година. Това означава, че 17 700 българи, преживели инсулт преди 2021 г. са починали. Тези данни ни фокусират към сериозността на проблема и към две от ключовите му фази за въздействие – първичната и вторична превенция. Ако на първичната превенция възлагаме надежди да овладеем и контролираме в по-голяма степен неблагоприятния изход от инцидента (да намалим смъртността и инвалидизацията, чрез правилно разпознаване на симптомите, бързо и правилно определяне на лечението), то при вторичната, виждаме, че има голям потенциал (над три пъти по-висока смъртност) да се овладеят вторичните инциденти, чрез проследяване на състоянието и адекватно лечение.

Статистиката на смъртността по пол и възраст, която Ви представяме, демонстрира относителен паритет между половете, но следва да се обърне сериозно внимание на това, че постепенно се увеличава броя на случаите в ранна възраст, както и това, че процентът на смъртност е чувствително висок.

Интересен поглед към картината ни представя съотнасянето на броя транспортирани лица от спешната медицинска помощ, отчетени с инсулт, към броя на отчетените по клинична пътека, разпределени в данни за всяка от областите на страната.

От една страна наблюдаваме очаквано изоставане на транспортираните лица, чрез линейка, но процентът е смущаващ. Едва 65% от всички регистрирани инсултни случаи са били транспортирани, чрез ЦСМП. Така демонстрираните стойности бихме могли да възприемем, при положение, че имаме достатъчен брой и добро разпределение на инсултните звена в страната, но това не кореспондира с нашата действителност за съжаление. Преди да визуализираме разпределението на инсултните медицински звена на картата на страната, нека отбележим, че съществуват и обратни случаи в областите Бургас, Пазарджик, Смолян и Сливен, например, където се наблюдават в по-голяма или по-малка степен надвишаващ брой транспортирани с линейка лица, диагностицирани от спешния екип, като лица с инсулт, спрямо броя на хоспитализирани по клинични пътеки. Отбелязваме това, приспадайки броя на нехоспитализираните лица с инсулт.

Картата с разположение на инсултните звена показва относителна равномерност и от гледна точка на областното деление, достатъчност. Въпреки това региони, като Русе, Варна, Хасково и Ямбол, като, че ли изостават в обезпечаването на необходимия брой звена и съответно разпределение, като локации. Към тази картина трябва да се вземат предвид и данните за броя приети пациенти, както и количеството извършвани тромболизи. Прилагайки тези редуциращи фактори, наблюдаваме чувствителна „ерозия“ и подчертана недостатъчна обезпеченост на територията на страната.

Както видяхме, картината в страната не е лека. Това ни мотивира да бъдем изключително настойчиви и отдадени на каузата ни, подготвяйки тазгодишната кампания."

Кампанията в цифри:

Въпреки малкия екип, с който разполагаме, успяхме да се справим с обработването на половин тон информационни материали. Това бяха 60 000 листовки, 12 000 плаката, билбордове, транспаранти, както и сглобяеми тристени, предназначени за целогодишно ползване в общините, като щендери за информационни листовки за инсулта.

Поради силно ограничените ресурси, с които разполагахме насочихме кампанията към едва 28% териториално покритие, което ни осигури цели 60% покритие на населението – изключително разумна кампания, насочена към хората.

В сравнение с миналата година, когато се отзоваха 17, тази година общините, които подкрепиха кампанията са над 3 пъти повече -  55!

Осветени в лилаво (цветът на борбата с инсулта) бяха знакови обекти в страната.

Осветен бе и Пантеона на възрожденците в гр. Русе, който бе заснет от доброволци с дрон:

 

Представяме кадри от кампанията, които сами говорят за себе си:

Общините сами насочваха материалите към най-посещаваните от населението местоположения - обществени центрове за услуги, социални услуги за граждани, поликлиники и медицински пунктове, кметства, пощенски станции, спортни зали, читалища, дори религиозни домове. Много от кметовете се снимаха лично в израз на съпричастност с кампанията и каузата.

Ние считаме за постижение факта, че лично министъра на здравеопазването, виждайки нашия щендер с листовки, пожела да постави пред собственият си кабинет такъв в знак на съпричастност.

За втора поредна година се включват компании от италианския бизнес в България, под егидата и със съдействието на Конфиндустрия.

Заключителното събитие на нашата кампания бе изложбата на Донка Димитрова във възстановената Царска баня в гр. Банкя, проведена под егидата на кмета на гр. София, г-жа Йорданка Фандъкова. На откриването присъстваха зам.-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, градският съветник г-жа Анна Стойкова, зам.-кметът на СО Район Банкя, д-р Александра Александрова.

Благодарни сме на фирмите, които ни подкрепиха:

 

Специално място в сърцата ни запазваме за нашите доброволци, дарили самопожертвователно своето време и труд, за да се случи Националната кампания "Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта"! От все сърце благодарим на:

Благодарим на всички, които ни подкрепиха и ще продължават да ни подкрепят, защото вече показахме, че имаме кураж и воля – ще успеем!

Следете новините на нашия сайт.

Ако познавате някого, който е прекарал инсулт или се грижи за преживял инсулт – насърчете го да се свърже с нас – ние сме призвани да помагаме!

 

Прилагаме запис на пресконференцията.

 

Снимки: Георги Палейков