В България е създадена първата група за взаимопомощ след инсулт

  На 12 май 2023 г. в гр. Банкя, Асоциацията за инсулт и афазия създаде първата група за взаимопомощ след инсулт в България. Инициативата е част от кампанията на асоциацията под надслов „Живот след инсулт“, провеждаща се през месец май тази година. 

  Асоциацията за инсулт и афазия има амбицията да постави в центъра на обществения интерес социалната значимост на заболяването инсулт, както и да популяризира симптомите му и адекватните и навременни действия, които трябва да бъдат предприемани, когато признаците бъдат забелязани. Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница. С оглед на тази тенденция, Асоциацията за инсулт и афазия учреди първата в България местна група за взаимопомощ след инсулт. Групата е предназначена за преживели инсулт, техни близки, обгрижващите ги, подкрепящи ги граждани и специалисти от местната общност.

  Събитието, проведено в галерията на 78-мо СУ „Христо Смирненски“ в гр. Банкя,  откри г-жа Анна Стойкова – общински съветник в Столична община. Тя връчи поздравителен адрес от името на кмета на Район Банкя – г-н Рангел Марков. 

  Лекари, пациенти преживели инсулт и членове на техните семейства – гости и активисти на групата за взаимопомощ, се обединиха в разбирането за важността на превенцията. Те съпреживяха разказа от първо лице за заболяването с историята на световноизвестната актриса Шарън Стоун, която е надмогнала инсулта. Специално за събитието, откъси от автобиографичната й книга „Красотата да живееш два пъти“  представи актрисата Йоана Буковска.