ПИА

Преходна исхемична атака (ПИА)

ПИА е инсулт, но симптомите са краткотрайни. Проявяваш симптоми на инсулт, защото тромб блокира кръвоснабдяването на мозъка ти. След като тромбът се премести, симптомите на инсулт отзвучават.

След това може да се чувстваш добре, но е жизненоважно веднага да потърсиш медицинска помощ. Обади се на 112 веднага, щом се появят симптоми. Ако това е станало преди известно време, запиши си спешен преглед при личния лекар.

Защо това е спешно?
Получаването на ПИА е предупреждение, че има риск да получиш инсулт. Рискът е най-висок през първите дни и седмици след ПИА. Спешно трябва да разбереш какво е причинило ПИА и да получиш консултация и лечение, за да опазиш здравето си.

Защо се случи това?
Съсиреци в мозъка могат да се образуват по различни причини и лекарите търсят рискови фактори като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или пушене. Те ще разговарят с теб за твоето здравословно състояние и ще ти дадат необходимото лечение и съвети. За допълнителна информация виж „Рискови фактори за ПИА“ по-нататък в това ръководство.

Ще получа ли инсулт?
Трудно е да се каже със сигурност дали някой ще получи инсулт след ПИА. Но ПИА е сериозен признак, че рискът от инсулт за теб е много по-висок от нормалния. Ето защо лекарите работят толкова усърдно, за да открият причината за ПИА и да ти помогнат да подобриш здравето си. А като спазваш лечението и правиш промени към здравословен начин на живот, можеш активно да намалиш риска от инсулт.

След ПИА рискът от инсулт намалява с течение на времето. Така че, като се грижиш за здравето си, можете да си осигуриш най-добрите възможни шансове да запазиш здравето си в дългосрочен план.

Не шофирай след ПИА
След ПИА не се препоръчва да шофираш в продължение на един месец. По закон след констатирано такова медицинско състояние е необходимо да преминеш лекарска комисия, за да имаш отново възможност да шофираш. За повече информация посети нашия сайт stroke.bg или се обади на линията ни за подкрепа 0700 11 404.