Пушене

    Тютюнопушенето много повишава риска от инсулт. От мига на отказването ти, обаче, рискът започва незабавно да намалява. Да спреш пушенето може да се окаже едно от най-добрите неща, които някога си правил/а за здравето си, а има и много възможности за помощ.

    За да намериш местните организации, помагащи за отказване от пушенето, потърси онлайн на адрес https://coalicia.bezdim.org/

        Местните организации, помагащи за отказване от пушенето, могат да ти предложат продукти за отказване от пушенето и лекарствени средства, като никотинови дъвки и таблетки по лекарско предписание. Те предоставят индивидуални консултации и помагат при изготвянето на план за спиране на пушенето.

        ВАЖНО!!!
       Достъпен е и Национален телефон за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323. В Регионалните здравни инспекции са налични кабинети с лекари, които могат да те консултират, да съставите заедно твоят план за отказване от цигарите.

Електронни цигари
    Електронните цигари могат да бъдат полезни като част от плана ти да спреш пушенето. За разлика от никотиновата заместваща терапия, електронните цигари не се отпускат по лекарско предписание. Те не са безвредни и можеш да останеш пристрастен/а към тях, след като спреш цигарите. Потърси индивидуална консултация от организация, помагаща за отказване от пушенето, за това как да използваш електронните цигари за тази цел.

Водни лули
    Различните видове водна лула включват: шиша, наргиле, хука и хубабуба. Макар да се приема за „безопасен“ начин за употреба на тютюн, едно наргиле всъщност може да достави много повече никотин, дим и токсични химикали за един сеанс, отколкото изпушването на една цигара.