Какво е инсулт

Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък, затова е важно да се действа възможно най-бързо при разпознаване на симптомите. При инсулта кръвоснабдяването на мозъка е повредено и прекъснато. Това пречи на мозъка да получава кислород и основни хранителни вещества. 

Причини за появата на инсулт.
Има два вида инсулт в зависимост от причината, поради която кръвоснабдяването на мозъка е прекъснато: исхемичен и хеморагичен.
- При исхемиченинсулт мозъчните артерии са блокирани от кръвен съсирек или са стеснени поради мастни натрупвания. Това блокира притока на кръв към мозъка и причинява увреждане.
- Хеморагиченинсулт възниква, когато кръвоносните съдове в мозъка се спукат, което отново причинява загуба на кръвоснабдяването на определени части на мозъка.

Превенция на инсулта
Инсултът е една от водещите причини за смърт и инвалидизация в световен мащаб. Добрата новина е, че инсултът е много предотвратим. Има няколко рискови фактора, които са силни предиктори за появата на инсулт. Ако тези фактори бъдат контролирани и избегнати, можем да предотвратим появата на инсулт.

Тези рискови фактори включват:
1. Редовно проследяване на артериалното налягане.
2. Редовно проследяване на кръвната захар.
3. Редовно проследяване на холестерола.
4. Редовни физически упражнения.
5. Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета.
6. Намаляване консумацията на алкохол и избягване на пушенето.

Съществуват също и няколко вида лекарства, които могат да бъдат приемани с цел намаляване появата на повторен инсулт.

Такива лекарства включват:
- антитромбоцитни лекарства. Тромбоцитите са клетки в кръвта ви, които образуват съсиреци. Антитромбоцитните лекарства правят тези клетки по-малко лепкави и по-малко вероятно да се съсирват. Най-често използваното лекарство против тромбоцити е аспиринът.
- антикоагуланти. Тези лекарства намаляват съсирването на кръвта.